As-Shifaa

Opvolging en ondersteuning

De zwangerschap en de bevalling zijn een unieke periode in je leven. |
Elke kindje is weer uniek en  brengt weer een heel nieuwe ervaringen met zich mee. 
Dat kan soms vragen oproepen.
Weet dat je daarvoor altijd bij mij terecht kan, ook buiten de consultaties! 
Tijdens mijn consultaties neem ik ruim de tijd om alles met je te overlopen: niet alleen medisch, maar bijvoorbeeld ook hoe jij je voelt, of het papierwerk in orde is, hoe het gaat met werken, hoe het gaat met je partner of je andere kinderen.Na de geboorte kan je bij mij altijd terecht voor opvolging, ongeacht of de geboorte door mij is begeleid of niet. Ook na de bevalling verandert er veel, zowel emotioneel als lichamelijk. Een vroedvrouw aan huis houdt zowel mama als baby in de gaten. Ik zal nagaan of je kindje het goed doet. 

Ik kan de lengte en het gewicht nakijken, maar kijk ook naar het naveltje, de huidskleur, het drinkgedrag, stoelgang,... 

We optimaliseren samen je borstvoeding en ik geef bij problemen concrete tips en oplossingen.Ben je thuis bevallen of kom je direct na de geboorte naar huis? Ook dan mag je op mijn hulp rekenen. Ik kom dan de eerste dagen extra langs, om jullie de meest optimale start te geven. 

Indien nodig doe ik de Guthrie-test bij jullie kindje. Zit je met vragen tijdens deze nieuwe fase in jullie leven? Je kunt altijd bij mij terecht! 

Ik beantwoord je vragen in alle rust en kom zo vaak als nodig bij jullie thuis.
Ik beantwoord al je vragen in verband met onderwerpen als: opnieuw starten met je werk, hoe en wanneer afkolven en de wetgeving hierrond, vragen over kinderdagverblijf, hoeveel voeding heeft je kind nodig, hoe wennen aan de fles, steriliseren, hoe bewaar ik moedermelk, vragen omtrent anticonceptie, schimmelinfecties bij het kindje.


Medische ondersteuning door de vroedvrouw

Je kan bij mij uiteraard terecht voor medische opvolging. Behalve de echografieën biedt ik alles immers aan: de suikertest, gewone bloedafnames, luisteren naar het hartje, opvolgen van de bloeddruk, nakijken van urine. Door een specifieke opleiding heb ik ook voorschrijfrecht. Dat betekent dat ik beperkt geneesmiddelen kan voorschrijven. Ik verkies echter om zoveel als mogelijk met natuurlijke middelen te werken. 

Ik begeleid ook thuisbevallingen. Onderwaterbevallingen zijn zeker mogelijk en zelfs aan te raden. Een bevallingsbad kan geregeld worden. De vrouw is gemaakt om te bevallen en daar heeft ze eigenlijk niets bij nodig, behalve ondersteuning en het vertrouwen dat haar lichaam weet wat het moet doen. Bij een thuisbevalling zal ik uiteraard wel hulpmiddelen meenemen die kunnen helpen om de barende die ondersteuning te geven. Ik beschik onder andere over rebozodoeken, massagetechnieken, baarkruk, aromatherapie, en huren van een TENS-apparaat is mogelijk.Problemen zijn er bij thuisbevallingen bijna nooit, maar mocht dit toch voorvallen, kunnen we uiteraard alsnog naar het ziekenhuis.


Bij dringende problemen tijdens de zwangerschap of na je bevalling, zoals bloedverlies, vochtverlies, het kindje dat je minder voelt bewegen, je niet goed voelen, contracties of water verliezen moet je zeker opbellen!

Ik ben 24/7 beschikbaar en garandeer je binnen het uur terug te bellen. Mocht ik het land uit zijn, dan verwijs ik je voor mijn vertrek reeds door naar een collega.

Contacteer mij

Borstvoeding en begeleiding

Vanuit de WHO is het aangeraden om kinderen tot 2 jaar borstvoeding te geven, uiteraard vanaf 6 maanden gecombineerd met vaste voeding. Als vroedvrouw verbonden aan de VBOV met een good-practise-label onderschrijf ik deze WHO-richtlijnen.
Ook binnen de Islam heeft borstvoeding een heel belangrijke positie. Borstvoedingsbegeleiding is dan ook heel belangrijk om alles goed te laten verlopen en ik stimuleer iedereen om zolang als mogelijk borstvoeding te geven. Dat gebeurt tegenwoordig immers steeds minder.
Tot een jaar na de bevalling kan je altijd hiervoor bij me terecht.